Enfas elmätare för DIN-skena DDS238-1

Nu har den andra elmätaren kommit från Kina. Köpt på ebay för drygt 120 kronor.
Den är väldigt lik XTM18SA på utsidan, är de likadana inuti?
bada_tva bada_tva_2
Tillverkaren är i vilket fall noga med att avskräcka från inbrottsförsök. Men jag tar risken och bryter sigillen. Plastkonstruktionen är faktiskt lättare att öppna med något sämre passform än XTM18SA. Klämmorna som håller kablarna ser dock ut att vara av bättre kvalitet.

inuti_3
Väl inne i mätaren så ser det helt annorlunda ut men ändå väldigt lika. Nollan sitter på ena sidan och in- och utgång på den andra, med kopparledare. Det kanske inte bara är cost reduction då en fördel med att inte ha fas och nolla nära varandra är att risken för överslag minskar. Fast den lilla kopparmängden kanske gör att det istället blir varmare?
Kretsarna då? Displaydriver BL55024, EEPROM 24c02, CPU Holtek HT68F03C (8 pinnar, 64byte EEPROM, 64byte RAM, 1k FLASH, timers, 2.2V-5.5V), elmätarkrets ADE7755. Snarlikt kusinen med andra ord.
Notera den lustiga böjningen av lysdiodbenen. Man måste peta ut lysdioden efter man monterat kretskortet i lådan.

inuti_2
Här ser man själva bygeln som strömmen går genom. Ovanför sitter S0-utgången som jag tänker använda för att räkna pulser. Den här ger hela 3200 pulser per kWh. Inget är omöjligt att omvandla, men är det inte ett udda val? Det vita kletet är nåt silikonliknande som ska hålla saker på plats. Jag hoppas det åldras med värdighet och inte börjar suga åt sig fukt.

inuti_baksida
Undersidan är fri från komponenter. Man ser att S0-utgången är väl separerad från fasen, men jag hade hellre sett den på samma sida som nollan.

inuti_undersida
Jag vet inte vad man justerar med de här byglarna och varför just 24 är valt.

lod
De här ramlade ut när jag öppnade mätaren. Känns inte helt bra med lödrester i elmateriel. Tur att den är tänkt att sitta still i ett skåp. Anledningen är troligtvis att någon manuellt måste löda ihop mönsterkorten 90 grader mot varandra. Det sitter fortfarande kvar lite lödrester i lödmasken.

DDS238-1 vs XTM18SA. Vilken är då bäst? Jag har (ännu) inte kollat om någon av dem visar rätt. Den här har ett CE-märke, men den är slarvigt ihopsatt. Den andra verkar ha komponenter av högre kvalitet, men sämre placering av dem.