Enfas elmätare för DIN-skena XTM18SA

elmatare_1_ovan

Här är den första varianten av elektronisk elmätare för DIN-skena som jag inhandlat på Ebay för £9.99. För att den ska fungera så krävs det att både fas och nolla går genom den. Det kan sätta käppar i hjul för den som har en gemensam nolla. Den har även en S0-utgång, alltså en optokopplare som kan belasta en krets så man elektriskt kan få ut pulser som kan hanteras av en extern räknare. I mitt fall Arduino ombord på ESP8266. Kul med den här är att den lämnar 2000 pulser per kilowatttimme. Det spelar ingen roll för summeringen, men om man visar effekt baserat på tiden mellan pulserna så uppdateras displayen dubbelt så ofta som den vanligare varianten med 1 puls per kWh.
Den mäter mellan 0,25A och 30A och förbrukar själv <0,2W/10VA. Det senare tarvar en förklaring, men jag är inte säker på svaret. Den KAN betyda att vid 230V och 10A belastning så värmer den upp elcentralen med 4,6W. Då är min gissning att de var tvungen att använda dyr koppar, ja det ÄR solid koppar, för att avleda värmeförluster. Någon kan ju vilja köra 30A genom mätaren. Max angiven ström är 30A och det står i den hjälpsamt skrivna bruksanvisningen att den klarar 2kV i en minut och 6kV i 1,2uS utan att ge överslag. Det betyder alltså inte att den fortfarande agerar elmätare efter en sådan hantering. Max överström är angivet till 960A under 10mS. Inget av detta kommer jag att testa. För att få en känsla för man skulle våga stoppa in den i en elcentral så plockade jag isär den. Plasten ger ett gott intryck. Den är stabil och svår att bryta sig in i. Det är bra. Så här ser den ut inuti.

elmatare_1_inuti2
Längst ner till vänster sitter själva elmätarkretsen, ADE7755 Den verkar seriös.
Kretsen ovanför som kristallen går till verkar vara nån klocka på i2c.
Till höger om den sitter ett 24C02, ett seriellt EEPROM på 256 Byte. Även om det borde räcka med 4 byte för att komma ihåg ’mätarställningen’, så sparar den kanske andra parametrar och använder någon form av wear-levelling så inte minnet slits ut så fort.
Den stora kretsen heter BL55066 och är tydligen bara en displaydriver. Kretsen vid kristallen är nog processorn ändå.
Till höger om displaydrivaren sitter till sist optokopplaren som sträcker sig över en halvö av mönsterkortet. Vitsen är att så bra som möjligt hindra transienter från elnätet att komma ut ur S0-utgången. Det lyckas den nog med. Jag tror att gnistorna istället kommer ta genvägen via den gröna komponenten under, som bara sitter 2,5 mm från S0-utgången.
Den grå lådan är en kondensator som är en del i elmätarens egen strömförsörjning.
Försvagningen i kopparskenan har flera utgångar och det stående mönsterkortet verkar ha en etsad 1-varsspole. De verkar ta elmätningen seriöst.
En kik på baksidan visar att det är en 3 – 4 mm mellan skenorna. Jag vet inte om det räcker för att uppfylla kraven för att få säljas i Sverige/EU. Det finns inget emellan som isolerar.
elmatare_1_baksida2
Man ser även en hög byglar. Vore kul att veta vad de gör för nåt kul, men nej, jag kommer inte att undersöka det.

Sista testet för dagen. OM det blir ett gnistgap inuti, riskerar den att brinna upp eller hindrar plasthöljet brandspridning?
Video: brandtest_XTM18SA