Går det att reparera Anslut LED-lampa?

Jula säljer billiga LED-lampor i serien Anslut. En 6,5-wattare med beteckning 420-598 2700K slocknade för mig och jag var såklart nyfiken på VAD som dött och om det eventuellt skulle gå att fixa.
Att få loss bubblan ska inte gå med handkraft, vilket jag inte heller lyckades med. Men med en mejsel och lite hjälp av brytbladskniven så kom jag igenom skarven till lampans hals och kunde enkelt ploppa bort den. Anslut_1
För mig var det lättast att först testa om lysdioderna var hela. Jag lödde loss de två sladdarna som förband dem med nätdelen och lyfte ut lysdioderna. De avger mest värme i lampan och de sitter därför på ett kretskortlaminat av aluminium som i sin tur sitter nitat mot en kylfläns med tre vingar som ligger an mot halsen. Alla dioder sitter seriekopplade som i en julgransslinga så blir det avbrott i en av dem så slocknar alla. I det här fallet var det nummer åtta som inte längre fungerar.
Anslut_4_lyft_ledDet ser ut som om de använt lödtenn för att överföra värme från lysdioderna till aluminiumkretskortet. Det gör det tyvärr svårt att byta ut den med en annan lysdiod och få till en bra kylning. Men nätdelen i lampan levererar en konstant ström, inte konstant spänning som till julgranen, så det borde gå att bara bygla över den döda dioden och se om resten ville lysa vidare.
Anslut_5_byglad
Det visade sig fungera utmärkt. Nu är det bara 11 lysdioder kvar, så jag får väl märka om den från 6,5W till 6W. Vid monteringen så böjde jag ut de tre vingarna lite i ett försök att få bättre kontakt med lampans hals. Och visst, den blir rejält varm trots att jag inte monterat tillbaka bollen. Anslut_6_perforering
Eftersom värme är något lysdioder avskyr så tog jag fram borrmaskinen och borrade ventilationshål mellan vingarna. Dessa sex hål borde leda ut tillräckligt med värme för att öka livslängden rejält. Även om lampan monteras med foten nedåt så borde det vandra ut uppvärmd luft, men i det fallet kanske det vore bra med ett par hål i bollen också. 🙂 Man skulle kunna (jag kommer att…) modifiera ännu inte trasiga lampor. När de lyser så kan man, som på bilden, se var mellanrummet finns. Borra inte närmare bollen än vad jag gjort. och bara så djupt som behövs. Och bara när lampan inte är ansluten. Och på egen risk.

Varför ska jag inte göra den här modifieringen?
Därför att du riskerar borra i handen och om du lyckas så försämras lampans elsäkerhet. Det är troligtvis inte lagligt eftersom det nu går att peta in metallföremål i lampan och på så sätt komma åt strömförande detaljer. Lampan är inte heller längre vattentät och vem vet vad som händer ifall du häller in vatten i den? Sätter du den i utebelysningen kommer troligtvis spindlar bygga bo i lampan. Och ännu vet vi inte ifall det faktiskt kommer göra någon nytta.

Lämna ett svar