Trollhättans åsktracker är nedlagd

Stormen Helga lyckades december 2015 blåsa ner antennen vilket tyvärr även gjorde att något i den gick sönder. Jag har inga planer på att köpa ny antenn till den, så tyvärr ser det inte ut som om Trollhättans åsktracker kommer igång igen.

Nedan finns den gamla sidan…

Åsktrackern är fysiskt placerad på Bergkullevägen i södra Trollhättan. Du når den enklast via Trollhättans sändareamatörers webbsida, www.sk6dw.se/sm6sjw/ Kolla alltid att tid och datum stämmer på bilden. Är bilden gammal så prova att uppdatera sidan, vilket såklart gäller alla trackers. Syns inte trackern, bilden är gammal eller blixtarna hamnar helt fel så mejla mig på blixt2014@telder.com så försöker jag fixa till felet eller lägger upp bilden på den här sidan.

Den 3/8-2014 ändrades inställningarna så att den bara visar blixtar som ingår i åskceller. Åskceller visas med fyrkanter på kartbilden, och är de gula eller röda så är det kraftig åska i området. Nackdelen med filtreringen är så klart att man inte ser alla enskilda blixtar, men fördelen är att man slipper att det blir prickar över hela kartan när det åskar nära Trollhättan. Jag har även skärpt filtreringen så fler blixtar räknas som störningar (Noises). Förhoppningen är att åskcellernas placering på kartan bättre ska stämma med verkligheten.

Den 17/8-2014 ändrade jag tillbaka så att alla blixtar visas igen. Jag räknar inte med att det blir fler kraftiga åskväder den här säsongen, och då kan det vara bra att se det lilla som händer. Injusteringen går också på halvfart nu. Om en åskcell ger färre än en handfull blixtar per minut så är avståndet mycket osäkert. Oftast visas blixtarna alldeles för långt bort. Riktningen är däremot okej i alla lägen. Nu när man kan se Blitzortungs nedslag i nära realtid så kan jag jämföra deras markeringar mot mina. Kortfattat så verkar deras stämma väl med verkligheten, men det är väldigt få av alla blixtar som de har med. Och ofta när de väl har visar en blixt så har inte den här trackern sett den. Man kan inte vinna jämt. 🙂 Till nåt annat. Några orter har markerats på kartan. Är det bra eller blir det plottrigt? Vilka fler ska jag ta med om orterna ska vara kvar?
[insert_php]
//
//

Bilden uppdateras varje minut, men sidan laddar inte om automatiskt.
// F5 är din vän här.

[/insert_php]

Statistik

Diverse topplistor över årets åska finns här: www.telder.com/discharge/. Se även statistik för 2011, 2012, 2013. Statistiken uppdateras varje natt.

Återskapa gårdagens blixtar

Du kan själv följa tidigare åskväder från 2011 och framåt så som trackern sett dem. Det är lite meck med att få till det men förutom att man får se hur och när blixtarna slog ner så får man också en inblick i hur trackern fungerar. Arkiven man använder har filändelsen .nex och innehåller alla blixtar tracken sett den dagen.

Börja med att ladda hem gratisversionen av Astrogenics NexStorm här. Installera rätt version för din dator, men välj bort ”StormTracker PCI device driver install”.
När du startat programmet välj NexStorm->Map setup. När du trycker på ”Insert”- eller ”Delete”-knapparna på tangentbordet så ändras skalan för Custom map. Börja med 600 km och lägg in rätt kartbild som du hittar här: www.telder.com/nexfiles/Maps. Lägg in bilder för alla inzoomningar du önskar använda. Stäng filväljaren med krysset och spara sedan inställningarna genom att klicka på NexStorm->Save settings.

Arkiven från alla dagar tracken varit igång hittar du här: www.telder.com/nexfiles. Ju större filen är, desto mer åska var registrerad den dagen. Ladda först hem Nex-filen till din dator. För att se den så klicka på NexStorm->Replay. Klicka sen på den gula mappen i det lilla fönstret som öppnades och välj filen du just tog hem. Fönstret ska nu se ut ungefär så här:
Archive replay [STOP]
Kontrollerna är ganska självförklarande. Den gröna pilen kan man ha för att välja start- och stopptid för visningen.

Graf-knappen togglar en statistikruta:
LightningActivityGraph
Här kan man ana att trackern låg nere mellan 16 och 18 dagen jag valde som exempel.
Zoomning sköter du fortfarande med Delete och Insert-knapparna. På webbsidan zoomar bilden in automatiskt när det åskar nära trackern.